Sânge în urină: Cauze și investigații

Prezența sângelui în urină, cunoscută sub numele de hemat urinar sau hematurie, poate fi o preocupare serioasă pentru sănătate. Hematuria poate fi un simptom al unei varietăți de afecțiuni medicale, unele minore, dar altele mai grave. În acest articol, vom explora cauzele posibile ale hematuriei și investigațiile medicale necesare pentru a determina sursa acestui simptom.

  Cauzele Hematuriei

Există mai multe cauze posibile ale hematuriei, care pot fi împărțite în două categorii principale: hematurie macroscopică (când sângele este vizibil cu ochiul liber în urină) și hematurie microscopică (când sângele este detectat doar la un examen microscopic al urinei).

Hematurie Macroscopică:

 • Infecții ale tractului urinar: Infecțiile urinare pot irita tractul urinar și pot duce la sângerări minore.
 • Calculi renali: Pietrele la rinichi pot provoca leziuni ale mucoasei tractului urinar, rezultând în hematurie.
 • Traume: Loviturile sau rănile la nivelul rinichilor sau a vezicii urinare pot provoca sângerări vizibile în urină.
 • Afecțiuni renale: Boli ale rinichilor, precum glomerulonefrita sau sindromul Alport, pot provoca sângerări.
 • Afecțiuni ale prostatei: În cazul bărbaților, o prostata mărită sau afecțiuni precum prostatita pot duce la hematurie.

Hematurie Microscopică:

 • Infecții ale tractului urinar: Infecțiile ușoare ale tractului urinar pot cauza sângerare microscopică.
 • Calculi renali: Pietrele mici la rinichi pot provoca sângerări minore care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
 • Boli renale: Afecțiuni cronice ale rinichilor, cum ar fi boala renală cronică, pot cauza hematurie microscopică.
 • Cancer: Hematuria microscopică poate fi un semn timpuriu al unor afecțiuni maligne, cum ar fi cancerul de vezică urinară sau cancerul renal.

 Investigarea Hematuriei

Dacă aveți hematurie, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze investigații pentru a determina cauza. Aceste investigații pot include:

 • Examenul fizic: Medicul va efectua un examen fizic pentru a evalua orice simptome asociate și pentru a verifica dacă există semne de traume sau afecțiuni ale tractului urinar.
 • Analiza urinei: O probă de urină va fi examinată microscopic pentru a detecta sângele și pentru a stabili dacă este macroscopic sau microscopic.
 • Ecografia: O ecografie a tractului urinar poate ajuta la identificarea pietrelor la rinichi, a tumorilor sau a altor afecțiuni structurale.
 • CT sau RMN: Imagistica prin tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) poate oferi detalii mai precise asupra cauzelor hematuriei, cum ar fi calculii renali sau tumori.
 • Cistoscopia: Această procedură implică introducerea unei sonde flexibile în vezica urinară pentru a examina interiorul acesteia și a identifica eventuale anomalii.
 • Biopsie: Dacă există suspiciunea de cancer, se poate efectua o biopsie pentru a confirma diagnosticul.

 Tratament și Prevenție

Tratamentul hematuriei depinde de cauza identificată. În cazul infecțiilor urinare minore, poate fi suficientă administrarea de antibiotice. Pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi calculii renali sau cancerul, tratamentul va fi individualizat și poate include intervenții chirurgicale sau terapie specifică pentru afecțiunea respectivă.

Prevenirea hematuriei poate fi dificilă, deoarece cauzele pot varia. Cu toate acestea, menținerea unei hidratări adecvate și evitarea traumelor sau a expunerii la factori de risc, cum ar fi fumatul, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta hematurie.

 Concluzie

Hematuria poate fi un semn al unor afecțiuni medicale variate, de la infecții minore ale tractului urinar la boli grave precum cancerul. Este important să consultați un medic dacă observați sânge în urină, deoarece identificarea cauzei și tratamentul adecvat pot juca un rol crucial în menținerea sănătății dumneavoastră. Investigațiile medicale sunt esențiale pentru a determina sursa hematuriei și pentru a lua decizii informate cu privire la tratament și gestionarea afecțiunilor asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *